Sri Lankan Lions -ystävät

piirivastaava Matti Paavola, matti.paavola(a)lions.fi, +358 405 441 228

päivitetty 17.9.2018

Ratnapuran silmäsairaala Nethsetha (Siunaus silmille)
Sri Lankan Lions-ystävät on 8.6.2009 Ratnapuran silmäsairaalaa ja muuta Sri Lankassa tapahtuvaa lionien tukitoimintaa varten perustettu yhteisö.
Olen ollut Sri Lankan Lions -ystävien piirivastaava vuodesta 2013.
Olen vuodesta 2016 kuulunut Suomen Lions -liiton toimikuntaan, joka hoitaa Sri Lankan työn käytännön asioita. Toimikunnanpuheenjohtaja on PID Markus Flaaming ja sihteeri PDG Veikko Teerioja.

Marraskuussa 2017 saimme sairaalaan suomalaisen arvovieraan.
Suurlähettiläs Rauli Suikkanen järjesti Sri Lankassa marraskuun 2017 alussa Suomi 100 -vastaanoton ja vieraili sairaalassa, suorittaen ns. alakerran virallisen avajaiset yhdessä PIP Amarasuriyan kanssa. Pieni keskeneräisyys ei suinkaan häirinnyt tunnelmaa. Nauhojen leikkaamisen ja tutustumiskierroksen jälkeen oli sairaalan auditoriossa varsinainen juhlatilaisuus.

Suurlähettiläs Suikkanen totesi puheessaan, että harvoin on Suomen valtio saanut sijoittamalleen 700.000 €:n pääomalle jotain näin hienoa ja hyödyllistä. Siinä hän oli aivan
oikeassa, kun sairaalan vajaa 2.000 m² pinta-ala on maksanut laitteineen vajaa 2 milj. €. Suurimman osan siitä ovat maksaneet suomalaiset lionit.

Kun rakennustyöt olivat vielä meneillään, sairaalan hallitus päätti rakentaa vielä maantasokerrokseen miesten sosiaalitilan ja pesulan. Tämän rakentaminen maksoi 6.300 €. Se ei ollut alkuperäisissä suunnitelmissa, siksi sairaala on itse rahoittanut sen.

Silmäsairaalan jatkorakentaminen valmistui kesäkuussa 2018.
Lämmin kiitos jokaiselle keräykseen osallistuneelle. Lopputulos on erittäin hyvä. Jokainen suomalainen leijona voi olla sairaalastamme ylpeä.
Se on suuresti arvostettu koko Ratnapuran alueella.

Sairaalan toiminta menee potilaslukujen valossa todella hyvin. Potilaskontakteja koko aikana on ollut sairaalassa yli 100.000. Paikalliset Lions-klubit ovat vuoden 2012 alusta lähtien järjestäneet toiminta-alueillaan ilmaisia seulontaleirejä. Kun niitä on järjestetty temppeleissä, kouluissa ja vastaavissa paikoissa, niin potilaita on saatu jopa tiettömien taipaleiden takaa. Näitä leirejä on ollut yli 200 ja niillä on seulottu yli 25.000 potilasta ilmaiseksi. Harmaakaihileikkauksia on tehty yli 13.000 ja niistä 7.000 ilmaiseksi ja 6.000 maksullisia.

Potilastoiminnasta vuonna 2017
Uusia potilaita rekisteröityi 7754. Harmaakaihia löydettiin 4119, harmaakaihileikkauksia 3228, joista ilmaisleikkauksia 1634 ja maksettuja leikkauksia 1594 kappaletta. Seulontaleirejä pidettiin 79, seulontaleiripotilaita 2654.

Todettakoon vielä, että maksullisten potilaiden maksutulo on sairaalalle tärkeä tulolähde. Ilman sitä sairaalan toiminta pysähtyisi melko nopeasti. Elokuussa 2018 aloitettiin oma silmälasien linssien valmistus. Se nopeuttaa toimitusaikoja, jolloin potilailla on mahdollisuus saada uudet lasit samalla hoitokerralla.

Sairaala on myös toiminut läheisessä yhteistyössä Sri Lankan Terveys- ja Ravintoministeriön paikallisten viranomaisten kanssa.

Sairaalan johtaja kertoi viime toukokuussa, että he olivat saaneet yhteensä 2.385 leikkauspyyntöä. Tämä koskee potilaita, joita julkinen terveydenhoito ei ehdi leikkaamaan. Mainituista potilaista oli silloin leikattu 1325. Valtio maksaa näiden potilaiden leikkauslinssit ja antaa sairaalaan oman terveydenhoitajan leikkauspäiville.

Sairaala on Suomen ja suomalaisten lionien käyntikortti koko Sri Lankassa.
Sen pihalla olevassa salossa liehuu joka päivä Suomen lippu.
Potilaita kuljettaa suomalaisen KONEen hissi.

Omana arvostuksen ja kiitollisuuden osoituksenamme vierailumme aikana annoimme johtaja Samanille Pentikin hopeoidun Inari-poron ja henkilökunnalle Petra -poron.

Yhdessä on mukava olla avuksi

Ayubowan
DC
PDG Matti Paavola
LC Lahti

Ratnapuran silmäsairaala

Poron luovutus